Klimmen Nederland > Klimmen > Veilig klimmen? 7 tips om niet te vallen

Veilig klimmen? 7 tips om niet te vallen

Als je net begint met klimmen in een klimhal, dan moet je bewust zijn van het gevaar dat je altijd blijft lopen. Als je niet oplet dan kun je van hoog vallen en er is niets dat je val breekt. Een dodelijke afloop komt helaas nog steeds voor.

Je kunt ook beknelt raken, botten breken of iets kneuzen. Blessures liggen ook altijd op de loer voor ongeveer al je lichaamsdelen. Ik stoot persoonlijk erg vaak mijn hoofd aan een greep, omdat ik teveel naar beneden kijk in plaats van naar boven. Klim veilig en vermijd gevaar door jezelf de onderstaande vragen te stellen. Gratis tips die je ook vaak te horen krijgt van de medewerkers in de klimhallen van Nederland. Ben je een ouder van kinderen die gaan klimmen? Zorg dan dat ze dit veilig doen en neem het onderstaande lijstje nog eens met ze door of deel het op Facebook.

Tip 1. Zit ik vast aan hetzelfde touw?

Ja het komt voor. Je bent al een stuk aan het klimmen en je ontdekt dat je niet eens gezekerd bent in hetzelfde touw! Je bent dus ingebonden in het verkeerde touw waardoor niemand je vangt wanneer je valt. Erg gevaarlijk natuurlijk. Een klimroute kun je vaak niet klimmen zonder een keer te vallen. Als dit nu gebeurt dan is het afgelopen. Heb je op zo’n moment nog genoeg kracht om te blijven hangen, laat jezelf dan ophalen door andere klimmers. Iemand kan dan vrij snel bij je zijn. Ga niet zelf naar beneden klimmen. Dit ben je niet gewend. Controleer voor het klimmen dus of je in hetzelfde touw zit als je klimmaatje.

Tip 2. Zijn mijn klimmaterialen goed?

De kwaliteit van je klimmateriaal is erg belangrijk om aandacht aan te besteden. Je kunt natuurlijk kiezen voor het huren van klimmateriaal in de klimhal. Op de langere termijn is het goedkoper het zelf te kopen. Koop nooit tweedehands klimmateriaal! Dit is misschien goedkoper dan nieuw en heb je snel geregeld via marktplaats.nl. Het is alleen niet veilig. Je weet niet hoe iemand met zijn spullen is omgegaan.

Soms worden schroefcarabines buiten gebruikt, want ze zijn daar ontzettend handig. De kwaliteit van klimmateriaal verslechterd enorm als het in weer en wind een langere tijd buiten ligt. Er komen dan scheurtjes in. Het aantal kilo dat het klimmateriaal dan kan dragen daalt enorm.

Koop daarom je klimmateriaal nieuw in een winkel. Je leven hangt ervan af. Vraag aan de medewerkers van een klimhal welke materialen je precies nodig hebt. Op het klimmateriaal staat vaak de levensduur bij normaal gebruik. Denk dan aan ongeveer twee keer per week.

carabine en achtje - veilig klimmen

Tip 3. Zit ik goed ingebonden?

Als je gaat klimmen maak je jezelf vast aan het klimtouw. Dit doe je door jezelf in te binden met het klimtouw aan je klimgordel. Dit moet op een speciale manier en leer je tijdens je eerste klimcursus Toprope. Zorg dat je touw altijd door twee lussen gaat en zorg dat alles vast zit met een dubbele achtknoop (leer je ook in klimcursus Toprope). Heb je moeite met het maken van deze knoop, laat het dan door een ervaren klimmer doen.

Het is belangrijk om het uitstekende touw in de dubbele achtknoop niet tekort te maken. Een kort klimtouw kan door je dubbele 8 knoop schieten en is onveilig. Zorg dat het touw in ieder geval 2 vuisten lang is. Laat nadat je jezelf hebt ingebonden je altijd goed dubbelchecken door je klimmaatje.

Tip 4. Heeft mijn klimmaatje mij goed gezekerd?

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Ga nooit de klimmuur in zonder dat alles wat met je veiligheid heeft te maken is gecheckt. Het liefst 2 keer! Ga er nooit vanuit dat je klimmaatje wel weet hoe het moet. Dus check eerst jezelf. Laat jezelf dan nog eens checken door je klimmaatje. Daarna controleer je of je klimmaatje je goed gezekerd heeft met een achtje, ATC (air traffic control) of GriGri. Belangrijk daarbij is dat de schroefcarabine goed is dichtgeschroefd. Als alles is gecontroleerd is loop je naar de muur en vraag je of je mag klimmen.

carabine zekeren - veilig klimmen

Tip 5. Ben ik alert?

Dit wordt erg onderschat. Je bent niet altijd fit als je gaat klimmen. Je hebt een drukke dag gehad of hebt de vorige nacht slecht geslapen. Een fout is echt gemaakt voordat je er erg in hebt. Ik ben zelf al meerdere malen door mijn klimmaatje uitgelachen. Dan leek mijn dubbele 8 niet eens op een knoop of had ik maar een enkele lus gebruikt bij het inbinden. Ook hangen de touwen van dezelfde kleur zo door elkaar dat je goed moet kijken of je hetzelfde touw hebt. Dus wees alert en klim veilig.

Tip 6. Klim ik serieus?

Voor een ervaren klimmer lijkt het allemaal gesneden koek. Dit is voor een ervaren klimmer echter de grootste valkuil als het gaat om de veiligheid bij het klimmen. Als je al een lange tijd klimt (maanden of jaren) dan ga je op een gegeven moment op stand automatisme. Je goed inbinden en goed zekeren doe je echter nog steeds niet altijd automatisch goed. Je maakt snel fouten als je er met je hoofd niet bij bent. Onveilig klimmen doen dus niet alleen beginners. Dus kijk goed of je wel bewust met het klimmen  bezig bent.

Tip 7. Praat ik met mijn klimmaatje?

Klimmen doe je met zijn tweeën en is daarom een teamsport. In een teamsport is het vanzelfsprekend dat er veel gepraat wordt. Dit is ook bij het klimmen in een klimhal. Voor en tijdens het klimmen heb je moment dat je elkaar moet controleren.

Voordat je gaat klimmen stem je samen af of je klaar bent met de veiligheidscheck en dat je elkaar ook gecheckt hebt. Als dit klaar is dan vraag je of je mag klimmen. Dit geeft aan dat de andere weet dat hij moet gaan zekeren.

Tijdens het klimmen is het prettig voor de zekeraar op de grond dat wanneer de klimmer relaxed wil gaan hangen (blokken) dat de klimmer dan  ”Naam blok!” roept. De zekeraar geeft akkoord door te roepen “Naam blok oke”. Tijdens deze communicatie wordt het vanzelf duidelijk of de klimmer wil hangen of wil zakken.

Bonustip 8. Heb ik de klimcursus Toprope gedaan?

Het is voor beginners verstandig om de klimsport te beginnen met de basiscursus Toprope. Wanneer je deze succesbol hebt behaald dan ontvang je een klimbewijs. Na het volgen van de klimcursus ben je in staat om veilig te gaan klimmen met je klimmaatje. Met de bovenstaande tips heb je een voorsprong op de overige deelnemers. Deze en nog meer ‘lessen’ worden tijdens de klimcursus Toprope behandeld.

Heb je meer tips om veilig te gaan klimmen? Stuur je tip dan op door contact op te nemen! Dan voeg ik je tip toe op deze pagina. Heb je een vraag over veilig klimmen dan beantwoord ik deze ook graag. Deel je deze tips even met je klimmaatje?

Reacties

Patriziaom 05/05/2015 18:36

Rond(ver)dwalen in het bos, niets heerlijkers dan dat. Ik kan me nog de keer hnienerren dat we op een oud en vergeten fort stuitten. Ik was toen een jaar of tien, gok ik zo. Magisch was het, zal het bos ook altijd een beetje blijven. We speuren ook altijd naar kleine kabouterhoedjes of elvenstafjes, maar we hebben ze nog niet gezien. "Dus", zegt Lucas, "kan het best zijn dat ze daar wonen. Want het is pas bewezen als je ze hebt gezien, dat ze bestaan. En als je ze niet hebt gezien, kan het ook zomaar zijn dat je niet goed genoeg hebt gekeken."Tja, krijg daar maar eens wat tussen. WIl ik niet eens. Speuren naar kaboutermutsjes is veel te leuk :-)Geniet lekker saampjes met dat heerlijke gezin van je!

Patriziaom 05/05/2015 18:36

Rond(ver)dwalen in het bos, niets heerlijkers dan dat. Ik kan me nog de keer hnienerren dat we op een oud en vergeten fort stuitten. Ik was toen een jaar of tien, gok ik zo. Magisch was het, zal het bos ook altijd een beetje blijven. We speuren ook altijd naar kleine kabouterhoedjes of elvenstafjes, maar we hebben ze nog niet gezien. "Dus", zegt Lucas, "kan het best zijn dat ze daar wonen. Want het is pas bewezen als je ze hebt gezien, dat ze bestaan. En als je ze niet hebt gezien, kan het ook zomaar zijn dat je niet goed genoeg hebt gekeken."Tja, krijg daar maar eens wat tussen. WIl ik niet eens. Speuren naar kaboutermutsjes is veel te leuk :-)Geniet lekker saampjes met dat heerlijke gezin van je!

cealisom 02/06/2015 11:05

Wow! Great thinking! JK

cealisom 02/06/2015 11:07

Wow! Great thinking! JK

Janom 13/08/2015 15:05

Ik ben 65+ en heb hoogtevrees. Als ik brand krijg thuis moet ik uit een raam 7.20 meter afdalen. Nu wil ik daarvoor een touw in huis hebben. En mij is aangeraden een zogenaamd "achtje" te gebruiken en een gordel. Maar bij nood moet het ook snel gaan. Hoe moet ik dit doen/gebruiken? Graag krijg ik hier over advies. Kan ik in de Kop van Overijssel ergens eens een proefafdaling van ongeveer die hoogte maken? (club of school?) en dus een beetje oefenen? Groet Jan (liefst met z'n benen op de grond figuur hahaha)

auto insuranceom 28/08/2015 7:28

It's great to find an expert who can explain things so well

Way to go on this essay, helped a ton.

So excited I found this article as it made things much quicker!

Grade A stuff. I'm unquestionably in your debt.

Me and this article, sitting in a tree, L-E-A-R-N-I-N-G!

That's 2 clever by half and 2x2 clever 4 me. Thanks!

What liberating knowledge. Give me liberty or give me death.

Plaats een reactie

Naam *
E-mail *
Website
Schrijf je in en ontvang korting voor klimmen in Nederland

Alleen korting. Geen spam.

"KlimmenNederland.nl zoekt samenwerking met de klimlocaties van Nederland."

Informatie over meer dan 50 klimlocaties

Voordelig klimmen met korting

Vind snel je klimmaatje

Zie waar je kunt klimmen in jouw provincie