Klimmen Nederland > Klimbos

Klimbos

Klimbos? Klimpark? Outdoor klimmen? Er zijn verschillende namen voor in de omloop, maar in feite komt het allemaal neer op hetzelfde. Klimmen in de natuur, van boom tot boom hindernissen overwinnen en een flinke adrenalinekick ervaren.

Hou je wel van een uitdaging? Van een unieke beleving in de buitenlucht? Maar vind je daarnaast veiligheid ook belangrijk? Dan is een klimbos wellicht iets voor jouw. Klimmen in een klimbos doet nog het meeste denken aan het oeroude spel ‘apenkooi’, alleen dan beter.  Klimmen, klauteren, zwaaien, kruipen, balanceren en tokkelen…...en dat allemaal op één plek. Daarnaast, niet onbelangrijk, is een klimbos niet alleen geschikt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar (verschilt per klimbos) mag een kind onder toezicht van een volwassene het klimbos betreden. Voor de kleintjes vanaf een jaar of 4/5 is er bij de grotere klimbossen een kinderparcour aanwezig.

De eerste stap

Bij alle klimparken is de veiligheid van de klimmers, en van de mensen die vanaf de grond meekijken, enorm belangrijk. De klimmers krijgen een klimuitrusting, die bestaat uit enkele riemen in de vorm van een broekje. Het aantrekken is eenvoudig. Komt je er echt niet uit? Dan staat er altijd iemand van het personeel klaar om je te helpen.

In een groep krijg je de basisbeginselen van het klimmen in een klimbos uitgelegd. Deze uitleg van ongeveer 10 minuten gaat in op de veiligheid, het gebruik van de klimuitrusting en de verschillende parkoersen van het park. Ook het stellen van vragen komt hier aan de orde. Deze uitleg krijg je bij een oefenparkours, van circa 1 meter hoog. Deze korte eerste klimroute wordt voorgedaan door een ervaren klimmer, waarna je het vervolgens zelf gaat proberen. Een kwestie van stappen volgen, maar wel van zeer belangrijke stappen. Bij een enkeling volgt een correctie, zodat iedereen de veiligheidsinstructies kan opvolgen en zich bewust is van het belang ervan.

Hierna is het tijd voor wat actie, en kun je zelfstandig het klimbos betreden.

Parkoersen in het klimbos

In een klimbos zijn verschillende hindernissen/(touw)parkoersen uitgezet tussen de bomen. Deze bevinden zich op diverse hoogtes, van 1 tot 15 meter hoog en duren 15 tot 30 minuten per parcours. Hoe hoger je komt, hoe uitdagender de hindernissen worden. Kortom: er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Je bent vrij om te kiezen welke parkoersen u doet en in welke volgorde. Heb je last van hoogtevrees? Of ben je een meer ervaren klimmer? Voor iedereen is er een geschikt parcours.

De hoeveelheid aan parkoersen, de hoogtes en de moeilijkheidsgraden verschillen per klimpark. Bekijk op KlimmenNederland.nl welk geschikte klimbos er bij jezelf in de buurt is.

Kleding

Kies voor het klimmen in een klimbos makkelijke comfortabele kleding. Belangrijk is dat de kleding niet knelt en dat er geen dingen aan zitten waar je mee kunt blijven haken. Stevige schoenen zijn nog wel het allerbelangrijkste. Slippers en sandalen zijn in veel klimparken verboden. Maar bovenal, kleed je op de weersomstandigheden. Het klimmen in een klimbos gebeurd buiten. Lees meer over kledingadvies voor in een klimbos.

Weetjes klimbos:

-          Wist je dat de klimuitrusting door het klimbos geleverd wordt?

-          Klimmen uitstekend is als activiteit voor teambuilding?

-          Kinderen tussen de 14 en 18 jaar zelfstandig het klimbos mogen betreden, maar wel een ouderformulier ondertekend moeten laten zien?

-          Toeschouwers gratis toegang hebben?

-          Mocht je echt niet verder durven, je gewoon uit de boom wordt gehaald?

Schrijf je in en ontvang korting voor klimmen in Nederland

Alleen korting. Geen spam.

"KlimmenNederland.nl zoekt samenwerking met de klimlocaties van Nederland."

Informatie over meer dan 50 klimlocaties

Voordelig klimmen met korting

Vind snel je klimmaatje

Zie waar je kunt klimmen in jouw provincie